Incalzirea si climatizarea spatiu de productie si birouri utilizand surse regenerabile (panouri solare) pentru aport la incalzirea halei si a birourilor, respectiv pentru utilajele tehnologice pe timpul verii.

Incalzire in pardoseala in hala de productie si in birouri, climatizarea cu ventiloconvectoare in birouri si o climatizare (temperare) in hala de productie.

SURSA DE CALDURA

In spatiul centralei termice s-a planificat din proiectare sa se monteze echipamente ce asigura producerea energiei termice necesare incalzirii spatiilor in perioada rece a anului.
S-a prevazut montarea a doua cazane murale in condensatie De Dietrich, model MCA 115 Diematic i System cu functionare la temperatura joasa, cu putere termica nominala la o temperatura a agentului termic 50/30ºC de 114kW fiecare, respectiv de 107 kW la o temperatura a agentului de 80/60ºC, echipate cu arzatoare cu modulatie de putere. Cele doua cazane vor functiona in cascada.
Schema tehnologica aleasa, este prevazuta cu distribuitor-colector si utilizeaza doua categorii de circuite pentru agentul termic:

  • un circuit primar: colector – cazane – butelie de egalizare– distribuitor;
  • un circuit secundar: distribuitor – (reglaj calitativ cu vane cu trei cai) pompe – consumator – colector;

Sistemul de distributie a agentului de incalzire este format din urmatoarele circuite:

  • circuit incalzire in pardoseala birouri 45/35 ºC
  • circuit incalzire in pardoseala hala 54/44 ºC
  • circuit pentru preparare apa calda menajera 80/60 ºC

Circuitele de incalzire in pardoseala birouri, respectiv preparare apa calda menajera ce pleaca din distribuitorul de agent termic sunt prevazute cu pompa de circulatie in functiune, robineti de inchidere, de reglare hidraulica, de golire, iar pe circuit incalzire in pardoseala birouri se prevede  vana de amestec cu trei cai pentru reglaj calitativ.
Circuitul incalzire in pardoseala hala care pleaca la distribuitoarele/colectoare din spatiul tehnic este prevazut cu robinet de inchidere, de reglare hidraulica, de golire.
Pompele de circulatie de pe circuitele care pleaca din distribuitor sunt cu trei trepte de functionare, pompa este aleasa pentru treapta medie de functionare.
Pentru prepararea apei calde menajere se va folosi un boiler de 1000 de litri cu dubla serpentina in care este vehiculat agent termic de la cazane in serpentina superioara, respectiv agent termic solar preparat in panourile solare vehiculat in serpentina inferioara a boilerului.
Pentru asigurarea prepararii apei calde menajere cu ajutorul radiatiei solare s-a prevazut un numar de 50 panouri solare cu tuburi vidate, cu o suprafata absorbanta utila de 2,5 mp fiecare, amplasate pe invelitoarea cladirii. Panourile solare se vor monta pe invelitoarea cladirii pe suporti de sustinere. Orientarea panourilor solare va fi spre sud fiind inclinate la un unghi de 60 ºC.
Vehicularea agentului termic solar se realizeaza prin intermediul a doua pompe de circulatie primar/secundar panouri solare prevazute in statia solara de pompare
Surplusul agentului termic solar este stocat in doua rezervoare tampon pentru aport la incalzire iar de aici agentul termic este injectat in circuit cu ajutorul pompelor de circulatie montate pe cazane, prin intermediul unei electrovane cu trei cai bipozitionala, montata pe retur inainte de butelia de egalizare.
Incalzirea in pardoseala hala 54/44ºC se realizeaza cu ajutorul a doua distribuitoare/colectoare montate in spatiul tehnic ax 2’-3’/J-I’, de la care pleaca cate sase circuite care alimenteaza distribuitoarele colectoare din hala. Reglajul cantitativ pentru cele doua circuite de incalzire in pardoseala hala se realizeaza cu ajutorul a doua pompe montate pe turul conductelor care ajung la distribuitoarele/colectoarele din spatiul tehnic iar reglajul calitativ cu ajutorul unei electrovane motorizate cu trei cai montata inainte de separarea celor doua circuite din hala, dupa electrovana cu trei cai EV3CI/R1 de amestec bipozitionala(vara/iarna).

SURSA DE RACIRE

Agentul de racire – apa racita 7/12ºC se prepara prin intermediul unui chiller racit cu aer de putere termica 124kW, amplasat la exterior in imediata vecinatate a incaperii centralei termice ax K-J/1’.
Chillerul este prevazut cu modul hidraulic format din pompa de circulatie, vas de expansiune (fara vas de acumulare). Pentru a preveni inghetul agentului in perioada rece a anului , chillerul se va goli. Robinetii de golire se vor monta in caminul de vizitare amplasat in apropierea chillerului. Pentru protectia chillerului s-a prevazut montarea in centrala termica a unui rezervor de acumulare apa racita de 300 litri
Schema tehnologica aleasa pentru agentul de racire, este prevazuta cu distribuitor – colector si utilizeaza doua categorii de circuite:

  • un circuit primar in care este vehiculat agent de racire-apa 7/12°C: chiller- pompa circuit racire primar (montata in chiller) – vas tampon – chiller;
  • un circuit secundar in care este vehiculat agent de racire-apa 7/12°C: vas tampon – distribuitor- consumatori – colector;

Pe distribuitor/colector sunt prevazute doua plecari, respectiv sosiri:

  • un circuit care pleaca din centrala termica si alimenteaza cu agent de racire ventiloconvectorii de pardoseala circuit birouri agent de racire-apa 7/12°C. Vehicularea agentului de racire in instalatia interioara aferenta ventiloconvectorilor  se va realiza prin intermediul unei pompe de circulatie cu turatie fixa;
  • un circuit care pleaca din centrala termica si alimenteaza cu agent de racire cele doua distribuitoare/colectoare  montate in spatiul tehnic de aici agentul  de racire-apa este regalat cu vana de amestec pentru racirea in pardoseala din hala de productie18/20°C.

Vehicularea agentului de racire in instalatia interioara de racire in pardoseala hala  se va realiza prin intermediul a doua pompe de circulatie cu turatie in trepte montate pe turul conductelor inainte de distribuitoare colectoare.

De Dietrich:

  • 2 x cazane murale pe gaz in condensatie, tip MCA 115 cu o putere de 114 kW fiecare;
  • 50 x panouri solare cu tuburi vidate, tip Power 15;
  • 1 x grup de transfer solar, tip DKCS 8-80 LF;
  • 1 x automatizare, tip Deltasol E integrata din statia solara;

McQuay:

  • 1 x agregat de apa racita, tip McSmart ST 400C cu o putere de 124 kW;
  • 20 x ventiloconvectoare carcasate, tip MFU;

Au mai fost furnizate si 2 rezervoare de acumulare agent termic de 3.000 l fiecare.

Incalzirea/ climatizarea halei de productie si a birourilor aferente s-a facut cu incalzirea radianta (tip incalzire in pardoseala) de la Uponor.; aproximativ 4000 mp de incalzire/racire in pardoseala.

Incalzirea in pardoseala aferenta zonei de birouri de la Uponor.; aproximativ 350 mp de incalzire in pardoseala.

    • Tablou de forta pentru pompele de recirculare comandat de automatizarea Diematic a cazanelor MCA 115 cat si pentru automatizarea de la incalzirea/racirea in pardoseala

ANTREPRENOR GENERAL:

  • S.C. DD PROMOTERM S.R.L.

PROIECTANT SPECIALITATE:

  • S.C. INSTAL DATA PROIECT S.R.L.

EXECUTANT:

  • S.C. EDINCO S.A.
-ENERGOBIT-

SPATIU DE PRODUCTIE SI BIROURI

ObiectivPreparare A.C.M., incalzire si climatizare spatiu de productie si birouri
Tip proiectIndustrial, Comercial
LocalitateCluj - Napoca
JudetulCluj

Related projects